Information Technology
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Χωρίς γλωσσική αντίσταση !?

Πήγαινε κάτω

Χωρίς γλωσσική αντίσταση !? Empty Χωρίς γλωσσική αντίσταση !?

Δημοσίευση από Katerina! Τρι Δεκ 11, 2007 10:54 am

Το θέμα που διάλεξα μπορεί να μην είναι πολύ επίκαιρο (βλέπε Χριστούγεννα, χιόνι, κτλ)
άλλα σίγουρα είναι πολύ "περι ανέμων..." και με εκνευρίζει αφάνταστα τελευταία, οπότε μπορώ να γράψω!

Επηρεασμένη, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, από όσα συμβαίνουν (ίσως κι από ένα κείμενο του Μπαπινιώτη που διάβασα πρόσφατα…) αναρωτιέμαι κατά πόσο η ελληνική γλώσσα εξαρτάται από άλλες γλώσσες και σε ποιο βαθμό είναι ικανή να αφομοιώσει όλα τα στοιχεία που δανείζεται (υιοθετεί) από αυτές.
Ίσως να οφείλεται στην ξενομανία μας που κάνουμε τον επιχειρηματία ‘μπισνεσμαν’ και τον εικονολήπτη ‘κάμεραμαν’ πιστεύοντας πως μ’ αυτό τον τρόπο θα δώσουμε άλλη υπόσταση στην εργασία τους, σ’ αυτό που κάνουν, σ’ αυτό που είναι.
Οι διαφημίσεις που κατακλύζουν καθημερινά τη ζωή μας όχι μόνο προβάλλουν καταναλωτικά αγαθά άλλα μαζί επιβάλλουν και τις ‘νέες λέξεις ‘ που τα δηλώνουν, οι οποίες όπως είναι φυσικό έχουν (σχεδόν) πάντα λατινική ρίζα.
Όταν η Λίτσα (κομμώτρια του χωριού μου) αυτοαποκαλείται ‘Coiffures Λίτσα’ απευθυνόμενη προφανώς στους Έλληνες συμπολίτες και πελάτες της, τότε αυτοί είναι ‘ώριμοι’ να δεχτούν αδιαμαρτύρητα κάθε ξένη λέξη που τους ‘σερβίρεται’. Και πως μπορώ να έχω την απαίτηση απ’ αυτούς να γνωρίζουν (αν όχι να χρησιμοποιούν) το «ανελκυστήρας» αντί του «ασανσέρ» όταν εγώ δεν έχω ιδέα για την απόδοση της λέξης cache στα ελληνικά;
Από την άλλη μεριά η ελληνική γλώσσα είχε και έχει την ικανότητα να αφομοιώνει και να κάνει σάρκα της ξένες λέξεις, σε τέτοιο βαθμό που δεν θα πίστευα πως ο ‘παράδεισος’ είναι περσικός, ούτε όμως θα μπορούσα να δεχτώ (όσα χρόνια και αν περνούσαν) να χρησιμοποιείται η εξελληνισμένη λέξη φαστφουντάδικο. Τότε είναι που η γλώσσα μας χάνει την ‘προσωπικότητα ’ και την ‘αρμονία’ της.
Η λύση δε βρίσκεται στο να στραφούμε στην ‘παλιά, καλή, αγνή και άφθαρτη ’ ελληνική γλώσσα, ούτε στη διαφορά του ‘καταρχήν’ με το ‘καταρχάς’, χρειάζεται απλά να εκτιμήσουμε την γλώσσα από την οποία πήραν οι περισσότεροι ιατρικοί όροι τα ονόματά τους. Αυτούσιες ή παραλλαγμένες λέξεις και φράσεις που εισάγονται με αυξανόμενο ρυθμό τα τελευταία χρόνια στην γλώσσα μας δεν μπορούν να αλλάξουν την προσωπικότητα, την νοοτροπία ή την κουλτούρα μας, μπορούν όμως να αλλοιώσουν τις λέξεις μέσα από τις οποίες διαμορφώσαμε την προσωπικότητα, την νοοτροπία και την κουλτούρα μας!

ΥΓ1 ελπίζω να μην σας κούρασα πολύ!...
ΥΓ2 ελπίζω να μην εύχεστε να μην ξαναγράψω!....
Katerina!
Katerina!
Σχετικά Νέος
Σχετικά Νέος

Αριθμός μηνυμάτων : 53
Registration date : 05/11/2007

Ο χαρακτήρας μου!
Επίθετο που με χαρακτηρίζει: <Δώσε επίθετο>
Αγαπημένος αριθμός: 5
Aγαπημένη φράση: " Ο ουρανός είναι καθαρός . . . . "

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή