"Πρόλαβες να ζήσεις σαν παιδί?"
4 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
"Πρόλαβες να ζήσεις σαν παιδί?"
H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. Ήμαστε μια
γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε
να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες
μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.
Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα
ζωντανοί. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.
Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση. Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά.
Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας
νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους» Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.
Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.
Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα,απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό,
κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα
μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα.
Χάσαμε χιλιάδες μπάλλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη
βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. Θεέ μου!
Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και
τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;
Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος
έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!
Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες
ώρες στην παραλία χωρίς αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P
Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα
αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε. Δεν θα πρέπει να μάς παραξενεύει που τα σημερινά παιδιά είναι κακομαθημένα και χαζοχαρούμενα.
Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να
μεγαλώσεις σαν παιδί...
Χaxanoulis : Τι πιστεύετε έσεις?
Xaxanoulis- Φανατικός του Φόρουμ
- Αριθμός μηνυμάτων : 556
Humor : Ψάχνω να το βρω!
Registration date : 10/11/2007
Ο χαρακτήρας μου!
Επίθετο που με χαρακτηρίζει: Κοινωνικός
Αγαπημένος αριθμός: <Δώσε αριθμό>
Aγαπημένη φράση: Θεικό!
Απ: "Πρόλαβες να ζήσεις σαν παιδί?"
αυτές οι εποχές δυστυχώς πέρασαν...όσο καλές κι αν ήταν (και ΗΤΑΝ καλές!) τώρα πια περάσαμε σε μια άλλη εποχή, την εποχή της πληροφόρησης, της έξαρσης της τεχνολογίας και των αυτοματισμών.
προσωπικά μου έλειψαν όλα αυτά που περιγράφουν πιο πάνω, αλλά από την άλλη σήμερα υπάρχουν περισσότερες ευκολίες, πιο πολλά έτοιμα πράγματα που εμείς, και περισσότερο τα μεγαλύτερά μας αδέρφια δεν είχαν! δεν μπορώ να μπω να συγκρίνω πότε ήταν καλύτερα, αλλά σίγουρα τα παιδικά μας χρόνια θα μας μείνουν αξέχαστα γιατί ήταν αθώα, όχι όπως τώρα πια που είμαστε όλοι καχύποπτοι και φοβόμαστε να κοιτάξουμε γύρω μας! επίσης, κάτι τελευταίο, όλα γινόταν αληθινά και όχι μέσα από chat rooms και forums! όμως όπως είπα και πιο πάν,ω αυτές ήταν άλλες εποχής, welcome to the new era!
αυτά σε γενικές γραμμές...
προσωπικά μου έλειψαν όλα αυτά που περιγράφουν πιο πάνω, αλλά από την άλλη σήμερα υπάρχουν περισσότερες ευκολίες, πιο πολλά έτοιμα πράγματα που εμείς, και περισσότερο τα μεγαλύτερά μας αδέρφια δεν είχαν! δεν μπορώ να μπω να συγκρίνω πότε ήταν καλύτερα, αλλά σίγουρα τα παιδικά μας χρόνια θα μας μείνουν αξέχαστα γιατί ήταν αθώα, όχι όπως τώρα πια που είμαστε όλοι καχύποπτοι και φοβόμαστε να κοιτάξουμε γύρω μας! επίσης, κάτι τελευταίο, όλα γινόταν αληθινά και όχι μέσα από chat rooms και forums! όμως όπως είπα και πιο πάν,ω αυτές ήταν άλλες εποχής, welcome to the new era!
αυτά σε γενικές γραμμές...
Prytanis- Φανατικός του Φόρουμ
- Αριθμός μηνυμάτων : 557
Humor : Σαρωτικό
Registration date : 04/11/2007
Ο χαρακτήρας μου!
Επίθετο που με χαρακτηρίζει: Ονειροπόλος
Aγαπημένη φράση:
Nα συμπληρώσω ότι τα λόγια αυτά είναι λόγια κάποιου άλλου ατόμου από άλλο forum..Eίναι σχετικά μεγάλος σε ηλικία και εξού και αυτές οι απόψεις..!
Xaxanoulis- Φανατικός του Φόρουμ
- Αριθμός μηνυμάτων : 556
Humor : Ψάχνω να το βρω!
Ο χαρακτήρας μου!
Επίθετο που με χαρακτηρίζει: Κοινωνικός
Aγαπημένη φράση: Θεικό!
Αν έχετε διαβάσει κάποια ιστορία του Μικρού Νικόλα θα καταλάβετε τι σημαίνει να ζεις την παιδική σου ηλικία. Αντανακλά την παιδική ηλικία που είτε είχαμε, είτε θα θέλαμε να είχαμε.
Εγώ νομίζω πως έχω ζήσει όλα τα καλά του να είσαι παιδί, ίσως όμως να μην τα ευχαριστιόμουν τότε όσο θα ήθελα τώρα.Για τα παιδιά εως 12-13 χρονών, από τότε που έπαψα να είμαι παιδί, δεν μπορώ να ξέρω.
Πιστεύω όμως πως τα πράγματα δεν είναι ούτε τραγικά, ούτε έχουν αλλάξει τόσο πολύ. Για κάθε γενιά τα ίδια λένε. Αν αλλάζει η τεχνολογία, και η τεχνολογική εξοικείωση των παιδιών αυξάνεται,π.χ., αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζουν οι ανάγκες, οι τρόποι ευχαρίστησης και οτιδήποτε άλλο στα παιδιά.
Αυτό είναι και το μαγικό του να είσαι παιδί, είσαι ακόμα στην αρχή της ζωής σου, είσαι αθώος, μαλώνεις και φιλιώνεις εύκολα, αγαπάς πιό εύκολα. Είναι λίγο ακραίο και "μακρυνό" αυτό που θα πώ αλλά πιστευώ πως το λάθος που συμβαίνει και ο κόσμος πάει από το κακό στο χειρότερο είναι γιατί προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα παιδιά στην δικιά μας πραγματικότητα,των "μεγάλων". Αντίθετα, θα έπρεπε εμείς να προσαρμοστούμε στα παιδιά, γιατί αυτά είναι...η αλήθεια
Εγώ νομίζω πως έχω ζήσει όλα τα καλά του να είσαι παιδί, ίσως όμως να μην τα ευχαριστιόμουν τότε όσο θα ήθελα τώρα.Για τα παιδιά εως 12-13 χρονών, από τότε που έπαψα να είμαι παιδί, δεν μπορώ να ξέρω.
Πιστεύω όμως πως τα πράγματα δεν είναι ούτε τραγικά, ούτε έχουν αλλάξει τόσο πολύ. Για κάθε γενιά τα ίδια λένε. Αν αλλάζει η τεχνολογία, και η τεχνολογική εξοικείωση των παιδιών αυξάνεται,π.χ., αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζουν οι ανάγκες, οι τρόποι ευχαρίστησης και οτιδήποτε άλλο στα παιδιά.
Αυτό είναι και το μαγικό του να είσαι παιδί, είσαι ακόμα στην αρχή της ζωής σου, είσαι αθώος, μαλώνεις και φιλιώνεις εύκολα, αγαπάς πιό εύκολα. Είναι λίγο ακραίο και "μακρυνό" αυτό που θα πώ αλλά πιστευώ πως το λάθος που συμβαίνει και ο κόσμος πάει από το κακό στο χειρότερο είναι γιατί προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα παιδιά στην δικιά μας πραγματικότητα,των "μεγάλων". Αντίθετα, θα έπρεπε εμείς να προσαρμοστούμε στα παιδιά, γιατί αυτά είναι...η αλήθεια
Φίλος_του_Γιώργου- Ψαρωμένος
- Αριθμός μηνυμάτων : 35
Registration date : 22/12/2007
Ο χαρακτήρας μου!
Επίθετο που με χαρακτηρίζει: 50
Aγαπημένη φράση:
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω
περισσότερο με τον Φίλος_του_Γιώργου! Αυτό που μου κάνει περισσότερο εντύπωση είναι που τα πιτσιρίκια σήμερα είναι το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους στα
internet café παίζοντας παιχνίδια! Δεν λέω βέβαια ότι είναι κακό απλά πιστεύω ότι είναι πιο δημιουργικό να παίξουν κρυφτό ή ακόμα και ποδόσφαιρο! Πάντως εγώ μεγάλωσα χωρίς video games και δεν μπορώ να πω ήταν πολύ όμορφα!
περισσότερο με τον Φίλος_του_Γιώργου! Αυτό που μου κάνει περισσότερο εντύπωση είναι που τα πιτσιρίκια σήμερα είναι το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους στα
internet café παίζοντας παιχνίδια! Δεν λέω βέβαια ότι είναι κακό απλά πιστεύω ότι είναι πιο δημιουργικό να παίξουν κρυφτό ή ακόμα και ποδόσφαιρο! Πάντως εγώ μεγάλωσα χωρίς video games και δεν μπορώ να πω ήταν πολύ όμορφα!
krystalia- Έμπειρος
- Αριθμός μηνυμάτων : 318
Ο χαρακτήρας μου!
Επίθετο που με χαρακτηρίζει: Περίεργος
Αγαπημένος αριθμός: 12
Aγαπημένη φράση: Εσείς είστε εδώ??
να κανονίσουμε κάποια μέρα να πάμε για κρυφτό σε κάποιο πάρκο
Prytanis- Φανατικός του Φόρουμ
- Αριθμός μηνυμάτων : 557
Humor : Σαρωτικό
Registration date : 04/11/2007
Ο χαρακτήρας μου!
Επίθετο που με χαρακτηρίζει: Ονειροπόλος
Aγαπημένη φράση:
Ναι να πάμε! Έχω καιρό να παίξω κρυφτό...!
krystalia- Έμπειρος
- Αριθμός μηνυμάτων : 318
Ο χαρακτήρας μου!
Επίθετο που με χαρακτηρίζει: Περίεργος
Αγαπημένος αριθμός: 12
Aγαπημένη φράση: Εσείς είστε εδώ??
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης